Historien om Mercedes chokladpraliner är en berättelse om kärlek, kulturmöten och djärva livsval.

Mercedes

Mercedes kommer från landet där den mest aromatiska kakaon växer: soliga Venezuela. När hon i tiden arbetade vid finska ambassaden i huvudstaden Caracas tog hon en gång hand om några finländska keramiker på studieresa. En av dem var från Åland – och honom kunde hon inte glömma.

Idag driver hon ”Mercedes Chocolaterie” och sommarbutik ”Smått och Gått” i anrika Eckerö Post och tullhus tillsammans med maken Peter Winqvist. Somrarna är hektiska, men vinterhalvåret är lugnare och ger tid för något mer. Så kom det sig att hon sökte sig till den svenske chokladgurun Jan Hedh, som invigde henne i chokladvärldens hemligheter.

– Chokladen är en passion som inte tar slut, och jag lever med den 24 timmar i dygnet. Samtidigt har det varit min egen personliga utmaning att hitta något riktigt gott i det lilla formatet. Något som man inte behöver äta så mycket av för att känna sig nöjd, säger Mercedes.

Choklad från Venezuela möter grädde från Åland

Att bara använda ingredienser av yppersta kvalitet är en del av yrkesstoltheten.
– Så långt det är möjligt tar jag in chokladen från mitt hemland Venezuela. Och självklart använder jag åländsk grädde och åländskt smör. Det här mötet, den här speciella kombinationen, är ju också en viktig del av den jag är.

Hon njuter av själva processen i pralintillverkningen. Från experimenten med nya smakkombinationer och hanteringen vid grytorna till att forma pralinerna, dekorera dem och lägga dem i rader i sin låda.
– Pralintillverkning handlar mycket om kemi, med exakta mått och exakta temperaturer. Vissa pralintillverkare kallar till och med sina kök för laboratorier. Själv ser jag mig gärna som en apotekare, som ska hjälpa dig hitta det du behöver: ’Jag är sugen på något fruktigt idag’, eller ’Jag behöver något fylligt och nötigt’. Att välja pralin är en del av idén. Att känna efter vilken smak eller vilket temperament du är ute efter, och få den perfekta biten.

Mercedes Urbano-Winquist
Mercedes Urbano-Winquist
Chocolatier

Peter

Jag är idag en avslappnad konstnär som tar dagen som den kommer. Nu finns inte längre någon prestationsångest. Mitt stora intresse har blivit min trädgård” Il Giardino Armonico” den harmoniska trädgården där jag har alla mina modeller väntande. Jag kommer att fira min 75-årsdag under Konstrunadan, något i förtid men för säkerhets skull.. Jag har bakom mig ett långt arbetsliv som innehåller allt från industriformgivning för Arabia och Pentik, läraruppgifter vid Finlands keramiska skola och Ålands folkhögskola, fabriksledare vid Pentik, verksamhetsledare för Eckerö Post & tullhus egen studio Peters Studio på Eckerö och projektledare för många olika galenskaper. Jag är en lycklig man som fått njuta av att möta varje ny dag med god aptit och lämna dagen trött och belåten. Jag trivs utmärkt med min fru och studio ute på landet men ser gärna att du tittar in under Konstrundan. Välkomna!